1 października 2011

UDKA W RYŻU

Nasza czytelniczka - Madzik - jakiś czas temu przesłała do nas dwa przepisy :) Przeeeepięknie za to dziękujemy :)
Dziś jeden z nich :)

1kg udek lub skrzydełek posypać Vegetą i odstawić na noc do lodówki

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suchego ryżu ( surowy)
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka

ZALEWA:
- 5 szklanek wody
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- Vegeta do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać wodę, dodać masło i pozostałe składniki zalewy. Zagotować
Cebulę obrać i pokroić w piórka nieduże. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać z ryżem. Naczynie żaroodporne (lub blaszkę) posmarować lekko olejem, wsypać ryż z dodatkami. Na wierzchu ułożyć kurczaka, zalać gorącą zalewą. Piec 1 1/2 godz. w temp 200 stopni. 

5 komentarzy:

  1. Witam :) Mam pytanie dotyczące przepisu na W-ztkę z października 2010 roku, bo właśnie zamierzam upiec. Proszę mi odpowiedzieć ile mniej więcej ma być tego mleka do ciasta, choć w przybliżeniu. I drugie, to w składniku na krem jest 1 i 1/2 małego masła roślinnego, tzn. ile półtora kostki, czy pudełko? Nie mam pojęcia jak to rozumieć... będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam -kajtusiowa mama

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic