18 października 2011

KAPUSTA NA CIEPŁO

Kolejny przepis od Ewy :) Utrzymujesz przy życiu naszego bloga kochana :)))

SKŁADNIKI:
- 1/2dużej główki białej kapusty
- 1/2 kapusty pekińskiej ( tylna część, z przedniej można zrobić surówkę)
- 1 mała marchewka
- 3 średnie cebule
- mały koncentrat pomidorowy (70-90g)
- przyprawy: sól (może być przyprawa typu kucharek), pieprz, ostra papryka, tymianek,
- kawałek kiełbaski (ile i jaką kto lubi)
- koperek
- natka pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE:
Białą kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, ( np. szklanka- dwie), posolić i ugotować. 
Jak troszkę kapustka się podgotuje dodać startą marchewkę. 
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Zeszklić na patelni. Do cebulki wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć. 
Gdy kapusta będzie lekko miękka dodać cebulę i wędlinę. Gotować. 
Pod koniec dodać poszatkowana kapustę pekińską ( można nie dodawać) i wymieszać. 
Dodać paprykę, tymianek. Troszkę podgotować, aż kapusta pekińska zmięknie (szybko ). Jeżeli w kapuście zrobi się dużo wody można troszkę odlać, lub zrobić zasmażkę. 
Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilkę gotować. 
Na koniec, jak już kapusta będzie gotowa, dodać natkę pietruszki, koperek, pieprz. 
 
Taką kapustkę można ugotować tylko z białej lub tylko z pekińskiej (robi się szybciej). Świetny dodatek do obiadu i nie tylko. Bardzo smaczna do chlebka z masełkiem :)
 
 

3 komentarze:

Przyciski Listonic