Gotowanie

ORIENTACYJNY CZAS PIECZENIA, DUSZENIA, GOTOWANIA ITP. POSZCZEGÓLNYCH GATUNKÓW MIĘS ORAZ DROBIU

PIECZENIE
- MIĘSO WOŁOWE - około 60 minut na 1 kg.
- MIĘSO CIELĘCE -około 60 minut na 1 kg.
- MIĘSO WIEPRZOWE - 75 minut na 1 kg
- MIĘSO BARANIE - 40 minut na 1 kg
- KURCZAK* - 45-60 minut
- KACZKA - 60-90 minut
- GĘŚ - 2,5-3 godziny
- INDYK - 4 godziny i więcej

* sprawdzając czy kurczak jest upieczony, należy ostrożnie poruszyć kostką nóżki - jeśli mięso odchodzi, kurczak jest gotowy. Sos wewnątrz niego nie może być czerwony.

DUSZENIE (bitki, zrazy, gulasz)
- MIĘSO WOŁOWE - 30-60 minut
- MIĘSO CIELĘCE - 30 minut
- MIĘSO WIEPRZOWE - 45-60 minut
- KURCZAK - 30-45 minut

GOTOWANIE
- WOŁOWA SZTUKA MIĘSA - ok. 60-90 minut na 1 kg mięsa
- MIĘSO CIELĘCE - ok. 60 minut na 1 kg
- KURCZAK - 30-45 minut
- KURA - ok. 60 minut

SMAŻENIE
- MIĘSO WOŁOWE (befsztyk) - 5-10 minut
- MIĘSO CIELĘCE - 10-15 minut
- MIĘSO WIEPRZOWE - 15 minut
- KURCZAK - 20 minut

CZAS GOTOWANIA MLECZNO-WARZYWNO-MIĘSNYCH POTRAW MROŻONYCH
- PIEROŻKI RAVIOLI - 20 minut
- KLUSKI KOPYTKA - 10 minut
- PYZY Z NADZIENIEM - 10 minut
- KOŁDUNY - 10 minut
- KLUSKI Z NADZIENIEM - 8 minut
- PYZY ZIEMNIACZANE - 8 minut
- KNEDLE Z NADZIENIEM - 7 minut
- PIEROGI Z MIĘSEM - 4 minuty
- PIEROGI Z SEREM I OWOCAMI - 3 minuty
- PIEROGI LENIWE - 3 minuty
- PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - 3 minuty


Przyciski Listonic