8 grudnia 2010

ZUPA KLOPSOWA

Podobno najpopularniajsza jest u nas na Kociewiu.
Mimo swej nazwy nie jest to typowa zupa :)

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- cebulka
- bułka tarta
- marchewka,por,seler - na wywar - ja użyłam kostki rosołowej :)
- maggi,sól,pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- śmietana (do zup)
- mąka
- cukier
- ocet

PRZYGOTOWANIE:
Mielone przygotowujemy tak jak na klopsy.Formujemy kulki-pulpeciki.
W garnku wstawiamy wodę - ilość zależy od tego ile chcemy zupy - dodajemy sól,liść laurowy i ziele angielskie (po 3-4 sztuki).Po zagotowaniu wody wkładamy warzywa pokrojone w kostkę (lub kostkę rosołową).Do gotującego się wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy jeszcze około 15minut.
Przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany.Kiedy klopsiki będą wystarczajaco miękkie wyjmujemy je z wywaru i do garnka wlewamy powoli zawiesinę cały czas mieszając.
Do smaku dodajemy maggi,cukier oraz ocet.

Zupę wlewa się do głebokiego talerza i dodaje odrobinę ugotowanych ziemnaczków...
Ja jem to trochę inaczej - ziemniaki nakładam na płaski talerz i polewam jak sosem :)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. dzięki, spróbowałęm 70% twojego przepisu, dodałem coś od siebie i wyszła zupa marzeń:D Mmmmm pycha Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic