15 listopada 2011

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Kiedy robię gulasz to zawsze używam do tego szynki. Jest chudziutka i po upieczeniu i późniejszym ugotowaniu bardzo soczysta i mięciutka :)

SKŁADNIKI:
- 80 dag szynki wieprzowej
- różne przyprawy (sól pieprz,papryka,przyprawa do gulaszu itd.)
- olej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kostka rosołowa lub mięsna (ja używam ciemnej do sosów)
- mąka (ok 4 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę. Obsypujemy dokładnie przyprawami i smażymy, aż będzie wystarczająco opieczone.
Kiedy będzie już gotowe przekładamy mięsko (wraz z tłuszczem od smażenia) do brytfanny lub garnka. Zalewamy wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu) , wrzucamy do środka cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko tak długo, aż mięsko zmięknie.
Na koniec zaklepujemy sos zawiesiną z mąki i wody i przyprawiamy do smaku.

SMACZNEGO :)



2 komentarze:

Przyciski Listonic