27 lipca 2011

SHREK

SKŁADNIKI:
- 5 jaj
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży sok zielony Pysio
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 galaretki zielone
- 1/2 l śmietany 30%
- 2 opakowania delicji

PRZYGOTOWANIE:
Jaja ubić razem z cukrem mikserem na gładką pianę. Następnie bardzo powoli dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając łopatką. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze ok. 180 C. Po ostudzeniu naponczować.
W 1½ szklanki soku rozpuścić budynie, pozostały sok zagotować. Wszystko razem połączyć i zagotować. Po przestudzeniu masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu poukładać delicje. Następnie mikserem ubić śmietanę z powoli tężejącymi 2 galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Powstałą masę wyłożyć na delicje. Na koniec 2 galaretki rozpuścić w ½ litra gorącej wody i po przestudzeniu wylać na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego!


 Przepis na "Zielonego Shreka" nadesłała do mnie MARTA MAMA ZUZI Z BLOGA >>>klik<<<

1 komentarz:

  1. swiętne ciasto już kiedyś słyszałam o nim:) napewno nie długo spróbuje zrobić:)))

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic