25 lipca 2011

LASAGNE

Ten przepis przesłała do nas Karolina za co pięknie dziękujemy :))))

SKŁADNIKI:
- ok 0,5 kg mięsa mielonego
- pomidory w puszce
- 1, 2 ząbki czosnku
- można dodać gotowy sos np. meksykański, spaghetti czy bolonese
- płaty makaronu do lasagne
- żółty ser
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pomidory i ewentualnie gotowy sos. Całość dusimy przez jakieś 10 minut.
 Naczynie do lasagne lub brytfannę smarujemy margaryną. Układamy płaty makaronu. Wylewamy na nie sos, tak aby każdy płat był dobrze przykryty sosem. Na sos ścieramy żółty ser. Następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, zalewamy je sosem i znów posypujemy startym serem.
Ostatnią warstwą zapiekanki powinien być żółty ser.
 Tak przygotowaną lasagnę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy ok 40 minut.

SMACZNEGO :)


2 komentarze:

Przyciski Listonic