13 stycznia 2011

SOS PIECZARKOWY

Pieczarki to moje ulubione grzybki dlatego ten sosik uwielbiam :)

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg pieczarek
- odrobina oleju
- trochę vegety
- śmietana
- mąka
- sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnie z malą iloscią oleju i smażyć aż puszczą wodę.Następnie przełozyć je do garnka,zalać gorącą wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu,choć i tak sporo wody się wygotuje).Przyprawić vegetą,solą i pieprzem i gotować do zmiękniecia pieczarek.
Do pół szklanki śmietany dodać 2 łyzki mąki i zaklepać sosik.Zagotować i gotowe :)

My ten sos mielismy na dwa dni,pierwszego dnia jedliśmy z ryżem,drugiego z ziemniaczkami,ale smakuje również z makaronem ;)

SMACZNEGO :)



1 komentarz:

  1. Uwielbiam sos pieczarkowy. Zastępuję vegetę solą i pieprzem. Na koniec, gotowy sos posypuję oooooooooooogromną ilością szczypiorku. Jak nie mam szczypiorku dodaję zieloną część pora (zawsze mam w zamrażalniku) :) Bardzo lubię sos do kotletów ziemniaczanych i mielonych, naleśników z mięskiem z kurczaka. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic