18 stycznia 2011

BISZKOPT Z MAKIEM

CIASTO
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
- 11/2 szklanka maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło


PRZYGOTOWANIE
Białko ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka i mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec.
Mak zalać wrząca wodą, po 20 min. zagotować i wystudzić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce. Połączyć z jajami, cukrem i mąką. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą i gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Wierzch ciasta polać polewą.

SMACZNEGO!!! 

4 komentarze:

  1. lubię ciasta z dodatkiem maku. jak byłam mała miałam wręcz skłonność do wyjadania masy makowej i zostawiania reszty;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie makowe ciasto:) Twoje wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie ciasta z makiem!
    A tego maku to ile? Bo gdzieś się chyba zapodział;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ups... chochlik mi się wdał :P Już poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic