- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
- 11/2 szklanka maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło
PRZYGOTOWANIE
Białko ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka i mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec.
Mak zalać wrząca wodą, po 20 min. zagotować i wystudzić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce. Połączyć z jajami, cukrem i mąką. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą i gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Wierzch ciasta polać polewą.
lubię ciasta z dodatkiem maku. jak byłam mała miałam wręcz skłonność do wyjadania masy makowej i zostawiania reszty;-)
OdpowiedzUsuńlubie takie makowe ciasto:) Twoje wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ciasta z makiem!
OdpowiedzUsuńA tego maku to ile? Bo gdzieś się chyba zapodział;-)
Ups... chochlik mi się wdał :P Już poprawiam :)
OdpowiedzUsuń