19 stycznia 2011

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

Pyszne ciacho upieczone wczoraj na imieninki mojego męża :)


SKŁADNIKI
- pół kostki masła,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jaja,
- szklanka cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- tłuszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy.


PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180˚C i przygotuj dowolną formę. W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu podgrzej kakao i masło, mieszając składniki do chwili uzyskania jednolitej masy, po czym od razu odstaw ją do przygaśnięcia (najlepiej najpierw zupełnie roztopić masło po czym stopniowo dodawać kakao).
W misce ubijaj jaja z cukrem, dodaj masę czekoladową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec wrzuć orzechy.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika :)

SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Mój mąż bardzo lubi jeść a ja piec... choć jeść też lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie oblane polewa... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wyobrażam sobie, że połączenie czekolada i orzechy może smakować źle ;) Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jest napisane co z esencja waniliową i na ile minut do piekarnika?:) pzodrawiam

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic