23 listopada 2010

MARCHEWKA GLAZUROWANA

Wspaniały dodatek do ziemniaczków i różnych rodzajów mięs :)

SKŁADNIKI:
- kilka marchewek
- trochę masła
- 1 lub dwie łyżeczki cukru
- sól i czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obrać,pokroić na plasterki.
W rondelku rozgrzać masło,włożyć marchewki,mieszając smażyć aż pokryją się masełkiem.
Dolać wody (tak aby marchewki były zanurzone).Doprawić sola i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 - 30 minut.
Pod koniec gotowania w rondelku nie powinno być płynu (jeśli jest można zwiększyć ogień i zredukować). Jeśli marchewki są jeszcze twarde, należy dolać trochę wody i dalej gotować, aż zmiękną.
Marchewki posypać cukrem i delikatnie mieszając podgrzewać kilka minut, aż pokryją się glazurą.



2 komentarze:

  1. A powiedz mi Marta czy one sa slodkie w smaku przez ten cukier?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej nawet nie zauważyłam,ze napisałaś :(
    Tak są słodziutkie,moim zdaniem takie akurat :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic