16 listopada 2010

KURCZAK Z WARZYWAMI

Martuda przesłała nam przepis na potrawę, którą wczoraj upichciła. Nazywa się ona "kurczak na winie, czyli co się kucharzowi pod nóż nawinie" :)
SKŁADNIKI:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
- 1 torebka fasolki szparagowej mrożonej
- 2 papryki świeże - kolor dowolny
- 3 marchewki
- 1 średni koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- mąka
- oliwa
- jeszcze dodałam chilli, ale to już kto jak woli.
- a poza tym można dodać jeszcze inne składniki, które ma się pod ręką, jak na przykład cukinię, ananasa z puszki itp.
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka, paprykę pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić mięso i warzywa. Smażyć. W tym czasie cebulę pokroić w piórka.  Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć cebulę, aż się zeszkli. Posypać cebulę mąką, mieszać, smażyć chwilkę. Wrzucić cebulę do kurczaka z warzywami, wrzucić fasolkę szparagową, wymieszać wszystko, podlać odrobiną wody, dusić. Po kilku minutach dodać wypłukaną fasolę. Dusić w dalszym ciągu. Po dwudziestu minutach dodać koncentrat, wymieszać, podusić 5 minut, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, lub makaronem

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic