15 listopada 2010

KLOPS (ROLADA) Z PAPRYKĄ

Aneta przesyła nam przepis na bardzo smaczne danie.Do obiadu i na chlebek.Na ciepło i zimno.

SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki migdałów lub pistacji
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 3,5 łyżki bułki tartej
- 4-5 strączków papryki z zalewy.
- 1 jajko
- starty żółty ser
- 200g wędzonego boczku w plastrach
- 1 łyżka oleju
- przyprawy

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę posiekać i podsmażyć na połowie oleju podanego w składzie.Resztą oleju natłuścić formę taką jak do keksu.Oprószyć bułką tartą,Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
Mięsko wymieszać z cebulką,natką,migdałami startym jabłkiem i starym serem.Dodać jajko,bułkę tartą,przyprawić.Na arkuszu papieru do pieczenia (ja używam pergaminu) ułożyć plasterki boczku.Rozłożyć na nich mięsny farsz a na nim kawałki papryki.Zrolować mięsko razem z boczkiem,przełożyć do formy.i piec aż do mocnego zrumienienia około godziny.Klops je z się na zimno do chlebka,albo na ciepło z sosem np chrzanowym,grzybowym.Ja rozbiłam wersję rolady bez boczku.
Smakuję wyśmienicie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic