3 listopada 2010

KOTLECIKI Z JAJEK

Dziś przepis na kotleciki z jajek - wyglądają całkiem jak mielone, a smakują jeszcze lepiej :)

SKŁADNIKI:
- 7 jajek
- cebula
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz do smaku
- można dodać podsmażone pieczarki, ugotowany kalafior, brokuły, brukselkę...Ja zazwyczaj dodaję to warzywo, które będziemy jedli do obiadu:)

PRZYGOTOWANIE:

5 jajek gotujemy na twardo, pozostałe dwa zostawiamy w stanie surowym, cebulę siekamy na drobne kawałki, kroimy ugotowane jajka i mieszamy.( Jeśli kotleciki maja być z warzywami to je dodajemy, należy jednak pamiętać, żeby warzywa nie były za miękkie, bo kotleciki się nam rozpadną) Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy bułki tartej po czym formujemy kotleciki i tak jak mielone obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO:)

My jedliśmy je z ugotowanymi ziemniaczkami i brukselką, doskonale smakują tez z pure:)

5 komentarzy:

  1. robiłam,jedliśmy,są pyszne.Ja miałam wersję z drobniutko pokrojonym brokułem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skuszę się na te kotleciki, są bardzo proste a na pewno smaczne, bo już jadłam, tylko nie robiłam sama. I zrobiłaś mi smak na brukselkę :P Żaneta

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię dzisiaj z pieczarkami.Bo zostały po wczorajszej ''pikantnej patelni'' Bardzo fajny pomysł z tym blogiem to 3 przepis który robię ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne są. Ja znam przepis na takie kotleciki z pieczarkami lub innymi grzybkami marynowanymi :) Dawno nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic