SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyzeczki ostrej papryki
- 1 szklanka bulionu
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól,pieprz
- natka pietruszki
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Cebule pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z odrobiną oleju,smazyć aż sie zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki,obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju.
W garnku zagotować bulion (ja robię go z kostek rosołowych i wody :) i przełżyć do niego usmażone klopsiki.Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
Smacznego :)
Łatwe, szybkie i jeszcze wygląda na bardzo smaczne... :) Ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie wybróbować:-)
OdpowiedzUsuńpycha :) sama tez takie robię :)
OdpowiedzUsuń