13 września 2011

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Przepis nadesłany do nas przez Ewę :))))

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką..
ciasto pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl


Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250g margaryny lub masła, zimne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części- około 60 procent i około 40 procent. Każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33x20 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie 16g cukru waniliowego
- 2 opakowania 40g budyniu waniliowego lub śmietankowego ( na zdjęciu z czekoladowym)
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego

Ponadto:
- 500g malin
- cukier puder do posypania


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, otworkami do góry. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem .

2 komentarze:

  1. ta warstwa owoców taka ładna.. :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. trzeba by w najbliższym czasie wypróbować bo wygląda wyśmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic