2 sierpnia 2011

CHLEB

Przepis przesłany do nas przez Anetę za co pięknie dziękujemy :)))

Podaję przepis na chleb który jest tani,smaczny i co najważniejsze w chłodzie może leżeć nawet tydzień.
Podaję przepis na dwie keksówki,więc w razie czego należy sobie przepis zmodyfikować.

SKŁADNIKI:
- 6 szk. mąki
- 2 szk.otrąb pszennych
- 2 łyżki soli
- 2-4 szklanki letniej wody
- 1 kostka drożdży
- 2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże połączyć(rozkruszyć) z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody.Odstawiamy aby rozczyn "zbuszował" zwykle na pół godziny.
W misce mieszamy mąkę,sól i otręby,dodajemy wodę.Mieszamy aż powstanie ciasto.Dodajemy rozczyn,mieszamy.
Dobrze wymieszane ciasto pozostawia podczas mieszania opór.Wlewamy ciasto do natłuszczonych i wysypanych otrębami keksówek.Wkładamy do zimnego piekarnika.Pieczemy godzinę od chwili gdy temperatura osiągnie 200 stopni.
Do ciasta  można dodać ziarna słonecznika,dyni,sezamu lub siemienia lnianego.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. chlebek jest pyszny wiem bo sama go często robię,ja zamiast zwykłej mąki używam mąki krupczatki i dodaje dużo ziaren:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny musi być taki świeży chleb :) mnie drożdzowe wypieki niestety często nie wychodzą....

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic