3 lipca 2011

SEROWE WĘŻE

SKŁADNIKI:
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g margaryny
- 75 g drobno utartego białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- rodzynki

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mąkę z salą, dodaj margarynę i ugnieć na niejednolita masę. Odłóż na spodek trochę sera a resztę dodaj do masy. Wymieszaj. Jedną łyżkę mleka dodaj do ciasta i wymieszaj a następnie ciasto rozwałkuj na grubość małego palca. Drugą łyżkę mleka wlej do kubka wraz z jednym jajkiem i dokładnie wymieszaj. Uformuj z ciasta węże, posmaruj je mlekiem z jajem i posyp po wierzchu serem. Z rodzynek zrób oczka i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut :)
I gotowe!

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. W pierwszym odruchu pomyślałam, że to wytrawny wypiek :D Ale w wersji z białym serem podobają mi się jeszcze bardziej!!

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic