21 czerwca 2011

PIEROGI RUSKIE

Skladniki:

Na ciasto:
*6 szklanki maki
*2 szklanki wrzatku
*sol

Na farsz:
*koska twarogu
*duza cebula
*kilka ziemniakow
*dwa zabki czosnku
*sol, pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowac do miekkosci. Przecisnac przez praske razem z serem (ja rozgniotlam widlcem, bo praski ani masznki nie posiadam). Cebulke pokroic w kostkei zeszklic na zloty kolor, dodac do masy ziemniaczano-serowej. Przyprawic sola i pieprzem oraz wycisnietym czosnkiem (jezeli smaku czosnku nie lubicie, mozna go pominac)

Make z sola zalac dwoma szklankami wrzatku. Lekko wymieszac widelcem, przykryc i odstawic na 10-15 minut. Dzieki temu ciasto bedzie miekkie i jedwabiste nawet po ugotowaniu. Wyrobic ciasto na gladka mase rekami jakies 5 minut. Podzielic na porcje walkowac i szklanka wycinac okragle placki, nadziewac farszem i dobrze zklejac

Gotowac porcjami we wrzacej osolonej wodzie, az pierogi wyplyna na wierzch. Podawac ze skwareczkami lub tak jak ja z cebulka zeszklona na masle. 

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. A bez jajka i wiesz co ci powiem warto sprobowac, ciasto jest wtedy znacznie smaczniejsze i pulchniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łoo...
    Kurcze trzeba spróbować, do piątko już tylko 2 dni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:)
    i witaj na pokładzie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam i polecam ! są pyszne i łatwe :)
    Aha ja do farszu zawsze dodaję magę i oregano :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic