Skladniki:
Na ciasto:
*6 szklanki maki
*2 szklanki wrzatku
*sol
Na farsz:
*koska twarogu
*duza cebula
*kilka ziemniakow
*dwa zabki czosnku
*sol, pieprz
Przygotowanie:
Na ciasto:
*6 szklanki maki
*2 szklanki wrzatku
*sol
Na farsz:
*koska twarogu
*duza cebula
*kilka ziemniakow
*dwa zabki czosnku
*sol, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowac do miekkosci. Przecisnac przez praske razem z serem (ja rozgniotlam widlcem, bo praski ani masznki nie posiadam). Cebulke pokroic w kostkei zeszklic na zloty kolor, dodac do masy ziemniaczano-serowej. Przyprawic sola i pieprzem oraz wycisnietym czosnkiem (jezeli smaku czosnku nie lubicie, mozna go pominac)
Make z sola zalac dwoma szklankami wrzatku. Lekko wymieszac widelcem, przykryc i odstawic na 10-15 minut. Dzieki temu ciasto bedzie miekkie i jedwabiste nawet po ugotowaniu. Wyrobic ciasto na gladka mase rekami jakies 5 minut. Podzielic na porcje walkowac i szklanka wycinac okragle placki, nadziewac farszem i dobrze zklejac
Gotowac porcjami we wrzacej osolonej wodzie, az pierogi wyplyna na wierzch. Podawac ze skwareczkami lub tak jak ja z cebulka zeszklona na masle.
Smacznego :)
Bezzzzyyy jajka?? o.O ??
OdpowiedzUsuńUmmm uwielbiam pierogi ;)))
OdpowiedzUsuńA bez jajka i wiesz co ci powiem warto sprobowac, ciasto jest wtedy znacznie smaczniejsze i pulchniejsze :)
OdpowiedzUsuńłoo...
OdpowiedzUsuńKurcze trzeba spróbować, do piątko już tylko 2 dni :D
pycha:)
OdpowiedzUsuńi witaj na pokładzie:)
Wyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńRobiłam i polecam ! są pyszne i łatwe :)
OdpowiedzUsuńAha ja do farszu zawsze dodaję magę i oregano :)