2 marca 2011

Pączuszki i oponki

No dziewczyny. Jutro Tłusty Czwartek, więc proszę zakasać rękawy i do dzieła!!!

SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 20 dag cukru
- 15 dag margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- cukier puder
- 2-3 kostki smalcu


PRZYGOTOWANIE:

Podgrzewamy mleko i przelewamy do dużego naczynia (np. miski). Do letniego mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy 2-3 łyżeczki cukru a po wierzchu posypujemy delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku. Z żółtek i cukru ukręcamy kogel-mogel. Następnie do wyrośniętych drożdży (widać czy są wyrośnięte po popękanej na wierzchu skorupce z mąki) dodajemy mąkę i kogel- mogel. Wyrabiamy ciasto tak by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiamy. Po dokładnym wyrobieniu ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego pączuszki lub oponki i smażymy na głębokim tłuszczu :)
Podawać posypane cukrem pudrem.:)

SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. O, u mnie trwa produkcja pączków i oponek... Twoje pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pychotki:) mniam, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczniutkie - podkradam jednego
    http://magiawkuchni.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic