Takie typowo Bożonarodzeniowe ciacho. Na przyszły rok będzie jak znalazł!
SKŁADNIKI
- 30dag mąki
- 30dag cukru
- 6 jajek
- 20dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1kg jabłek
- 1/2 l śmietanki kremowej lub tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier i żółtka utrzyj na jednolitą, puszysta masę, a z białek ubij sztywna piane. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy i połącz z pianą. Do formy natłuszczonej i wysypanej bułka tartą przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem i kakao po czym wyłóż na białe ciasto. Na wierzchu poukładaj ćwiartki jabłek. Brytfankę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem a następnie rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj polewą.
SMACZNEGO!
wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuń