22 grudnia 2010

GWIAZDA

Czyli typowo bożonarodzeniowy poczęstunek :) A dlatego gwiazda? Bo ciasto to piecze się w formie o takim kształcie :)

SKŁADNIKI
- 400g mąki
- 120g masła roślinnego
- 200g cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki powideł
- 3 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- bakalie
- polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE
Formę w kształcie gwiazdy posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka z cukrem ubić mikserem. Następnie dodać mleko, kakao, mąkę sodę i opakowanie przyprawy do piernika. Całość miksować stopniowo dodając powidła. Na końcu wlać roztopiony tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Polać polewą czekoladową.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic