19 października 2010

ZIELONY KREM (ZUPA)

Kolejny pyszny przepis przeslany do nas przez Żanetkę :))))

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kalafiora mrożonego,
- 1 opakowanie brokułów
- 500 ml mleka
- 1 l bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- pół bagietki lub bułki
- ser żółty

PRZYGOTOWANIE:
Kalafior gotujemy 5 min w osolonej wodzie i odcedzamy, do gotującego
bulionu wkładamy brokuł oraz kalafior. Gotujemy 20 min, po czym
wybieramy z garnka kilka najładniejszych różyczek, które wykorzystamy do
przybrania zupy.
Przygotowujemy zasmażkę : na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i
podsmażamy 1 łyżkę mąki. Dodajemy następnie zimne mleko i doprowadzamy
do wrzenia, po czym wlewamy do wywaru. Zupę gotujemy jeszcze przez kilka
minut, a na koniec miksujemy i doprawiamy.
Bagietkę kroimy na kromki, lub bułkę w plasterki, smarujemy masłem i
kładziemy ser. Zapiekamy je przez chwilę w piekarniku, aż ser się
roztopi. Zupę podajemy z grzankami, przybraną różyczkami kalafiora i
brokułu.

Przepis zaczerpnięty z gazetki z Biedronki :)



1 komentarz:

Przyciski Listonic