22 października 2010

RYŻ Z BIAŁYM,SŁODKIM SOSEM

SKŁADNIKI:
- ryż (wedle potrzeby)
- kurczak (ja daje zawsze udka :)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyzki cukru
- 1 mała cytryna lub pół dużej
- ok 5 dag rodzynek
- ewentualnie 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka ugotować w rosole ( ja rosół robie z kostek rosołowych :p ) Gdy mięso zmięknie wyjąć je,ostudzić i podzielić na małe kawałki.
W rondlu roztopić 2 łyżki masła (NIE RUMIENIĆ). Dodać 2 łyżki mąki,wymieszać (NIE RUMIENIĆ). Dodać 3 szklanki rosołu,rozrobić do jednolitej masy,dodać cukier i wycisnąć sok z cytryny.
Rodzynki zalać wrzątkiem,moczyć około 2 minut,odcedzić i wrzucić do gotującego się sosu.
Jeśli sos jest za rzadki dodać rozbełtane samo żółtko (rozbełtać żółtko, dodać odrobinę rosołu i wlać do sosu).
W między czasie ryż ugotować o wosolonej wodzie...
Ryż podawać z sosem i ugotowanym kurczakiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic