15 października 2010

POMYSŁ NA JEŻYKI Z RYŻEM I MARCHEWKĄ

Dzisiejszy przepis przysłała do nas Żaneta za co bardzo jej dziękujemy :)

Polecam to danie. Wcześniej robiłam pulpety w sosie pomidorowym z marchewką, Skusiliśmy się na jeżyki i polecam je z czystym sercem.
Troszkę udoskonaliłam przepis z opakowania.

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego
- 3 średnie marchewki ( lepiej zrobić więcej, a to co wydaje się już za dużo można wsypać do gotującego się sosu )
- 100 g ryży białego lub paraboli ( woreczek )
- 50 ml śmietanki 12 % ( dwie duże łyżki )
- 1 cebula ( średnia )
- 1 bułka zamoczona

PRZYGOTOWANIE:
Ryż zalać ( bez woreczka ) wrzącą wodą i odstawić na 10 min - pod przykryciem. Dobrze odcedzić.
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce lub wedle uznania, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem, ryżem i bułką, przyprawić.
Uformować pulpeciki ( mnie wychodzi 14 - 16 dużych pulpetów ).
Na patelni lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron. Jeśli nie masz wysokiej patelni, pulpety przełożyć do garnka. Pomysł na... połącz z 400 ml wody i 50 ml śmietany. Zalać jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 min. Przemieszaj czasami, obróć pulpety.
Od razu zaznaczam, żeby kupić dwa opakowania, gdyż po ugotowaniu, sosu zostaje bardzo mało. Można również zrobić swój własny sos pomidorowy.
Danie jest syte i pyszne. Spokojnie 4 osoby się najedzą jak nie 5 :) Do tego pasują np. warzywa na patelnię, lub jakieś ulubione. Także piure i sałatka. Wedle uznania.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Nigdy tego nie próbowałam... wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest na prawdę smaczne i syte, a także łatwe do przygotowania. Dzieciaczkom powinno smakować. Naszej Misi przypadło do gustu :) Żaneta

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo pysznie! Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic