29 października 2010

DROŻDŻOWE PASZTECIKI

Tym razem otrzymałyśmy pyszny przepis od naszej blogowej koleżanki mamy-Ka. 
Dziękujemy :)

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanki mleka
- opakowanie suszonych drożdży
- sól
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 50 dag kapusty
- 1 cebula
- pieprz
- 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z drożdżami, ciepłym mlekiem oraz cukrem, wbić 1 jajko. Następnie dodać masło i zagnieść ciasto. Odstawić i poczekać aż wyrośnie. W tym czasie oczyścić kapustę, wyciąć głąb i poszatkować liście. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości. Resztę jajek ugotować na twardo i obrane ze skorupki posiekać. Przestudzoną kapustę wymieszać z jajkami i przyprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na środek każdego z nich nałożyć farsz, rogi zawinąć do góry i zlepić.
Paszteciki posmarować roztrzepanymi żółtkami i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut.

Farsz można też przygotować na inny sposób - zamiast jajek do kapusty trzeba dodać grzybów :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic