29 sierpnia 2011

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

SKŁADNIKI: 
- filet z piersi kurczaka (jeden podwójny)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 12% (250ml)
- 2 serki topione (ja używam w "kiełbaskach")
- zioła suszone lub świeże (oregano,bazylia,natka pietruszki)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy olej i zioła (ilość wg upodobań), oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni do czasu aż się zrumieni.
Kiedy mięso nabierze ładnego kolorku podlewamy je odrobiną wody i dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Całość dusimy, aż cebula zmięknie.
W międzyczasie mieszamy śmietankę z ziołami i serkami topionymi.
Kiedy cebulka zmięknie, wlewamy na patelnię śmietanę z ziołami i serem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy ok 10 minut...

Ja danie podałam z ziemniakami,ale na pewno równie dobrze smakuje z makaronem,ryżem czy też bez niczego :)

SMACZNEGO :)


4 komentarze:

  1. Lubię sosy i zupy z serków topionych ale takiego przepisu jeszcze nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, czy śmietana ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  4. cześć ma pytanie jaka ma być śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic