18 lipca 2011

OGÓRKI KISZONE


SKŁADNIKI:
- 2 kg malych ogorkow gruntowych (wybierajmy te mniejsze i jedrniejsze)
- przyprawy : czosnek, koper, korzen i lisc chrzanu
- sol kamienna niejodowana do przetworow

PRZYGOTOWANIE:
Ogorki dokladnie umyc, poodcinac koncowki i ulozyc dosc ciasno w wyparzonych sloikach, do ktorychy uprzednio wrzucamy dwa zabki pokrojonego na pol czosnku, niewielki korzen i lisc chrzanu. Na gore ogorkow ukladamy kilka lodyg swiezego kopru. Calasc zalac ciepla zalewa przygotowana w proporcji 1:1 tzn na litr wody jedna kopiasta lyzka soli kamiennej niejodowanej do przetworow. Sloiki dobrze zakrecic i odstawic w ciemne, cieple miejsce dnem do gory. Po trzech dniach powinnismy otrzymac pyszne ogorki malosolne. Gdy chcemy ogrorki zostawic do zakiszenia na zime, mozemy je zapasteryzowac w nagrzanym do 100°C piekarniku przez 30-40 min.
***Z podanej ilosci ogorkow wyszlo mi 5 sloi 0,5 litrowych + jeden mniejszy, do czego uzylam 2,5 l zalew przygotowanej z 2,5 l wody wymieszanej z 2,5 kopiastymi lyzkami soli kamiennej

1 komentarz:

Przyciski Listonic