30 czerwca 2011

ZUPA KOPERKOWA

Kolejny pyszny przepisik na zupkę,który dostaliśmy od Ewy :)

SKŁADNIKI:
- 1 udko z kurczaka
- 1 skrzydełko z kurczaka
- ok 1,5 litra wody
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 6 średnich ziemniaków
- kawałek pora
- sól (może być kucharek)
- pieprz
-2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- pół szkl.śmietany
- pół szkl.mleka
- 2 płaskie łyżeczki mąki

PRZYGOTOWANIE: 
Umyte kawałki kurczaka zalać wodą.
W tym czasie pokroić w kostkę ziemniaki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę.
Gdy woda się zagotuje i trochę podgotuje wrzucić do mięsa ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora.
Dodać płaską, niedużą łyżkę soli (kucharka).
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjąć pora (wyrzucić) i mięsko.
Oderwać skórkę, odłączyć od kostek, porwać czy pokroić na kawałki i wrzucić mięsko do zupy.
Dodać mąkę rozrobioną w mleku. Zagotować.
Na koniec dodać śmietanę, koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic