27 czerwca 2011

NALEŚNIKI BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 1/3 szkl wody
- 3 lyzki cukru pudru
- 1 lyzka masla
- 25 dkg maki
- olej do smazenia
- truskawki
- 400 ml smietanki 30 %
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zmksowac ze soba mleko, wode i zoltka, stopniowo dodawac make, dwie lyzki cukru pudru i miekkie maslo. Dobrze mymieszac by powstala gladka ale dosc zadka masa. Na sam koniec do ciasta dodac ubite na sztywno bialka i delikatnie ze soba polaczyc. Smazyc na dobrze rozgrzanej i lekko natluszczonej patelni placki nalesnikowe na zloty kolor.
Ubic smietanke ze szczypta soli i lyzka cukru pudru. Dodac do niej pokrojone na mniejsze kawalki truskawki. Tak przygotowana bita smietane nakladac na polowke nalesnika i zlozyc go na pol. Ozdobic truskawkami i psypac cukrem pudrem.

3 komentarze:

Przyciski Listonic