30 marca 2011

OMLET

Od razu na wstępie napisze,że omlet robiłam pierwszy raz w życiu i na pewno nie ostatni bo od razu zakochałam się w smaku :) Na dodatek bardzo prosty do przygotowania :)
Co prawda miałam lekkie trudności z przewróceniem go na druga stronę i trochę mi się rozwalił,ale wmawiam sobie,że to wina patelni :p
Mam nadzieję,że następnym razem wyjdzie ładniejszy ;)

SKŁADNIKI:  
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła do smażenia (może być inny tłuszcz)

DODATKI można dobrać według własnych upodobań :) Omlet podobno smakuje praktycznie ze wszystkim :p Ja dodałam serek homogenizowany i czekoladę... Naprawdę "niebo w gębie" :P

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać mąkę i mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę.Gotową pianę dodać do żółtek i wymieszać.
Na patelni rozpuścić masło,przelać masę omletową i smażyć aż się zetnie.Przewrócić na drugą stronę i smażyć aż się zarumieni.
Udekorować wedle uznania ;)

SMACZNEGO :)

 
 

3 komentarze:

  1. też miałam kiedyś problem z odwracaniem omletu i rzeczywiście okazała się to być wina patelni, ale teraz przygotowuję ją sobie podgrzewając na niej sól przez minutę i potrząsając nią - nic się nie przykleja, a omlet robiony na wolnym ogniu pod przykryciem idealnie przewraca się na drugą stronę i nie opada :) mm, a taki z czekoladą i bitą śmietaną - gdyby nie to, że trzeba zrzucić sadełko na wiosnę, pochłonęłabym! Pozdrawiam! :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię troszeczkę inaczej :) Dlatego, że taki mi mniej smakuje. Więc trochę pozmieniałam. Ubijam białka ( wszystko "na oko") ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodaję żółtka, trochę mąki i proszku do pieczenia. Jak jest masa zbyt ścisła daję śmietanę lub mleko. Pyszny jest z szynką, szczypiorkiem, pieczarkami (wcześniej podsmażonymi)- oczywiście wszystko dodaję do surowej masy. Polecam :) Też smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Weszłam w komentarze by napisać jak wygląda mój omlet czytam... a tu normalnie mnie poprzedniczka uprzedziła :)
    Tez dodaję żółtka do piany a nie piane do żółtek :) I też wole omlet na słono niz słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic