1 grudnia 2010

ZUPA OGÓRKOWA

Banalnie prosta,ale za to przepyszna zupka :)

SKŁADNIKI (na duży garnek) :
- kości (najlepiej od mięsa wieprzowego)
- 70 dag ogórków kiszonych
- 1 pietruszka (korzeń i natka)
- 1 seler
- ok 5 marchewek
- sól
- śmietana
- mąka

PRZYGOTOWANIE:
Do garnka (ja używam największego z kompletu :) wlewamy wodę,wkładamy kości i solimy.Po chwili dorzucamy korzeń pietruszki,selera i marchewkę pokrojone w kostkę.Przykrywamy garnek i gotujemy...
Kiedy warzywa i kości będą już gotowe wrzucamy do środka ziemniaki również pokrojone w kostkę i dalej gotujemy.
Kiedy ziemniaki zmiękną,wyjmujemy kości i wrzucamy ogórki kiszone starte na grubych oczkach.
Gotujemy jeszcze momencik i zaklepujemy śmietaną lub wodą z mąką i dorzucamy posiekana natkę pietruszki.

Ja po nałożeniu do miski wlewam sobie do tego jeszcze dużo śmietanki :)))

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic