SKŁADNIKI:
- 1/2dużej główki białej kapusty
- 1/2 kapusty pekińskiej ( tylna część, z przedniej można zrobić surówkę)
- 1 mała marchewka
- 3 średnie cebule
- mały koncentrat pomidorowy (70-90g)
- przyprawy: sól (może być przyprawa typu kucharek), pieprz, ostra papryka, tymianek,
- kawałek kiełbaski (ile i jaką kto lubi)
- koperek
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Białą kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, ( np.
szklanka- dwie), posolić i ugotować.
Jak troszkę kapustka się podgotuje
dodać startą marchewkę.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka. Zeszklić na
patelni. Do cebulki wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażyć.
Gdy
kapusta będzie lekko miękka dodać cebulę i wędlinę. Gotować.
Pod koniec
dodać poszatkowana kapustę pekińską ( można nie dodawać) i wymieszać.
Dodać paprykę, tymianek. Troszkę podgotować, aż kapusta pekińska
zmięknie (szybko ). Jeżeli w kapuście zrobi się dużo wody można troszkę
odlać, lub zrobić zasmażkę.
Dodać koncentrat pomidorowy. Chwilkę
gotować.
Na koniec, jak już kapusta będzie gotowa, dodać natkę
pietruszki, koperek, pieprz.
Taką kapustkę można ugotować tylko z białej lub tylko z pekińskiej
(robi się szybciej). Świetny dodatek do obiadu i nie tylko. Bardzo
smaczna do chlebka z masełkiem :)
:)) :*
OdpowiedzUsuńmmmm ...ale bym zjadła !
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:-)
OdpowiedzUsuń