SKŁADNIKI:
- 5-6 jabłek
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 margaryna Kasia
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka cynamonu
- 3 kisiele cytrynowe
- bułka tarta
Kruszonka:
- 3 łyżki margaryny Kasi
- 2-3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać,pokroić i uprażyć w garnuszku (uprażyć to znaczy gotować je w małej ilości wody aż zmiękną)
Gdy przestygną wsypać 2 kisiele cytrynowe,cynamon i dokładnie wymieszać.
Proszek do pieczenia,cukier,sól,margarynę i 4 żółtka zagnieść.Ciasto wyłożyć na spód formy
cienką warstwą,posypać bułką tartą.Na ciasto położyć uprażone jabłka.
Ubić pianę z białek.Podczas ubijania dodać 1 kisiel cytrynowy i pół szklanki cukru.
Ubitą piankę wyłożyć na masę jabłkową.
Ze składników na kruszonkę wyrobić ciasto.Pokruszyć je na wierzch ubitej piany z białek.
Piec w temperaturze 180 stopni prze około 60 minut.
SMACZNEGO :)
Szarlotek jest wiele wersji, taką jak u Ciebie (niemal identyczną) również piekłam i jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
chciałabym, aby i mi ktoś taką przysłał. ale nie na zdjęciu, a prawdziwą..:-)
OdpowiedzUsuńJa mam od dawna wielką ochotę na szarlotkę.. Może się zainspiruję Wami.. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń