SKŁADNIKI
- pół kostki masła,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jaja,
- szklanka cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- tłuszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy.
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180˚C i przygotuj dowolną formę. W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu podgrzej kakao i masło, mieszając składniki do chwili uzyskania jednolitej masy, po czym od razu odstaw ją do przygaśnięcia (najlepiej najpierw zupełnie roztopić masło po czym stopniowo dodawać kakao).
W misce ubijaj jaja z cukrem, dodaj masę czekoladową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec wrzuć orzechy.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika :)
SMACZNEGO!!!
Ale z was ciachożercy :D
OdpowiedzUsuńMój mąż bardzo lubi jeść a ja piec... choć jeść też lubię :P
OdpowiedzUsuńpysznie oblane polewa... mniam:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie, że połączenie czekolada i orzechy może smakować źle ;) Świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńnie jest napisane co z esencja waniliową i na ile minut do piekarnika?:) pzodrawiam
OdpowiedzUsuń