Przepis,który przesłała do nas Magnolia :) Ślicznie dziękujemy :)
SKŁADNIKI:
- makaron spaghetti
- puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
- 3 miękkie pomidory
- można także dodać puszkę pomidorów w kawałkach
- cebula
- 3 miękkie pomidory
- można także dodać puszkę pomidorów w kawałkach
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść czarnych oliwek
- sok z cytryny
- ewentualnie koncentrat pomidorowy
- przyprawy (wedle uznania, ja dodaję zwykle oregano, zioła prowansalskie i przyprawę do spaghetti)
- garść czarnych oliwek
- sok z cytryny
- ewentualnie koncentrat pomidorowy
- przyprawy (wedle uznania, ja dodaję zwykle oregano, zioła prowansalskie i przyprawę do spaghetti)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. W trakcie smażenia wrzucić pokrojone w małe kawałki pomidory ze zdjętą skórką. Smażyć aż do rozpadniecia pomidorów, czyli tak by zrobiła się z nich gęsta konsystencja. W tym momencie można dodać pomidory w kawałkach z puszki, ale nie jest to konieczne.
Odcedzić tuńczyka i delikatnie skropić sokiem z cytryny , wrzucić do pomidorów i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na pół oliwki i dodać przyprawy.
Można także dorzucić odrobinę koncentratu pomidorowego.
Podsmażać jeszcze chwilkę na wolnym ogniu i gotowe.
Też dziś robiłam, ale to klasyczne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam