15 listopada 2011

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Kiedy robię gulasz to zawsze używam do tego szynki. Jest chudziutka i po upieczeniu i późniejszym ugotowaniu bardzo soczysta i mięciutka :)

SKŁADNIKI:
- 80 dag szynki wieprzowej
- różne przyprawy (sól pieprz,papryka,przyprawa do gulaszu itd.)
- olej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kostka rosołowa lub mięsna (ja używam ciemnej do sosów)
- mąka (ok 4 łyżki)

PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę. Obsypujemy dokładnie przyprawami i smażymy, aż będzie wystarczająco opieczone.
Kiedy będzie już gotowe przekładamy mięsko (wraz z tłuszczem od smażenia) do brytfanny lub garnka. Zalewamy wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu) , wrzucamy do środka cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i gotujemy wszystko tak długo, aż mięsko zmięknie.
Na koniec zaklepujemy sos zawiesiną z mąki i wody i przyprawiamy do smaku.

SMACZNEGO :)



8 listopada 2011

JABŁECZNIK

Placków nie piekę praktycznie wcale, ten był chyba dopiero 3 w moim życiu :P
A zmusił mnie do tego nadmiar jabłek jaki znalazł się w moim domu :) Jednak placek wyszedł pyszny więc może zacznę piec częściej :)))
Minusem jest to,że wyglądowo wyszedł nie za ładny, bo zamiast zrobić go na dużej i niskiej blaszce, zrobiłam go na mniejszej i wysokiej, ale następnym razem będę już wiedziała :)

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 250 g masła roślinnego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-1,5 kg jabłek
- kisiel cytrynowy - troszkę bułki tartej

PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników (oprócz jabłek,kisielu i bułki tartej) ugnieść ciasto po czym włożyć je na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Przygotować kisiel według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy wrzucić do niego starte jabłka i dokładnie wymieszać.
 Połowę ciasta wyłożyć na blachę, rozprowadzić na tym kisiel z jabłkami i przykryć to drugą połową ciasta.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.


SMACZNEGO :)





2 listopada 2011

SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

Przepis do zastosowania, gdy znudzi się kurczak w tradycyjnej postaci :) nadesłany do nas od Martrudy :))) Dziękujemy :*

SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 30 dag mięsa wieprzowego (opcjonalnie)
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 10 dag pieczarek
- patyczki do szaszłyków
- sól
- przyprawy (ja zastosowałam gotową przyprawę do grilla)

PRZYGOTOWANIE:
Po umyciu mięsa kroimy je na kostki 2x2x2 cm. Solimy. Boczek kroimy w grube niewielkie plastry. Paprykę kroimy na kawałki, a cebulę w krążki. Nadziewamy składniki zaczynając od papryki i na niej kończąc. Posypujemy przyprawami ułożone na blaszce szaszłyki. Pieczemy w piekarniku 180 stopni przez 40-50 min. I koniec.

SMACZNEGO :)



Przyciski Listonic