21 września 2011

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO

Takie roladki są wspaniałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych :)
Ja i moje chłopaki zajadaliśmy się aż się uszy nam trzęsły :D

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja używam z indyka)
- ok 6 plastrów szynki
- ok 6 plastrów sera
- 1 cebula
- 1-2 ogórki kiszone
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól,pieprz
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Mięso wyrobić z jajkiem,przyprawami i bułką tartą (jak na zwykłe klopsy). Podzielić na części (mi wyszło 6) i uformować z nich płaskie prostokąty.Na mięso układać po plasterku szynki,sera,po kawałku cebuli i ogórka. Pozwijać za pomocą foli aluminiowej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

SMACZNEGO :)




13 września 2011

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Przepis nadesłany do nas przez Ewę :))))

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką..
ciasto pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl


Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250g margaryny lub masła, zimne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części- około 60 procent i około 40 procent. Każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33x20 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie 16g cukru waniliowego
- 2 opakowania 40g budyniu waniliowego lub śmietankowego ( na zdjęciu z czekoladowym)
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego

Ponadto:
- 500g malin
- cukier puder do posypania


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny, otworkami do góry. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem .

9 września 2011

POMIDORY POD PIERZYNKĄ

SKŁADNIKI:
* 5 pomidorow
* 1/2 szklanki majonezu
* 1/2 szklanki jogurtu
* 5 zabkow czosnku
* 15 dag zoltego sera
* sol
* pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pomidory pokroic w osemki. Ulozyc w salaterce. Majonez wymieszac z jogurtem, przecisnietym przez praske czosnkiem, sola i pieprzem. Sosem polac pomidor. Posypac startym na drobnych oczkach serem.

Smeczego :)

Przyciski Listonic