31 lipca 2011

ZIEMNIAKI INACZEJ

SKŁADNIKI:
- ziemniaki
- parówki
- czerwona papryka
- przyprawy

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i paprykę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Parówki kroimy w grube półksiężyce i podsmażamy. Na to wysypujemy ziemniaki. Na początku na dużym ogniu ciągle mieszając podsmażamy, następnie przestawiamy na mały ogień i dusimy po przykryciem. Gdy ziemniaki są półtwarde dodajemy paprykę i nadal dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości, bo ziemniaki dość długo muszą się dusić by były miękkie, można je wcześniej lekko podgotować. Na koniec dodajemy przyprawy według uznania, u nas wystarcza sól i pieprz :)

SMACZNEGO!!!

27 lipca 2011

SHREK

SKŁADNIKI:
- 5 jaj
- ¾ szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży sok zielony Pysio
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 4 galaretki zielone
- 1/2 l śmietany 30%
- 2 opakowania delicji

PRZYGOTOWANIE:
Jaja ubić razem z cukrem mikserem na gładką pianę. Następnie bardzo powoli dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając łopatką. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze ok. 180 C. Po ostudzeniu naponczować.
W 1½ szklanki soku rozpuścić budynie, pozostały sok zagotować. Wszystko razem połączyć i zagotować. Po przestudzeniu masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu poukładać delicje. Następnie mikserem ubić śmietanę z powoli tężejącymi 2 galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Powstałą masę wyłożyć na delicje. Na koniec 2 galaretki rozpuścić w ½ litra gorącej wody i po przestudzeniu wylać na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki.

Smacznego!


 Przepis na "Zielonego Shreka" nadesłała do mnie MARTA MAMA ZUZI Z BLOGA >>>klik<<<

25 lipca 2011

LASAGNE

Ten przepis przesłała do nas Karolina za co pięknie dziękujemy :))))

SKŁADNIKI:
- ok 0,5 kg mięsa mielonego
- pomidory w puszce
- 1, 2 ząbki czosnku
- można dodać gotowy sos np. meksykański, spaghetti czy bolonese
- płaty makaronu do lasagne
- żółty ser
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso zaczyna się rumienić dodajemy pomidory i ewentualnie gotowy sos. Całość dusimy przez jakieś 10 minut.
 Naczynie do lasagne lub brytfannę smarujemy margaryną. Układamy płaty makaronu. Wylewamy na nie sos, tak aby każdy płat był dobrze przykryty sosem. Na sos ścieramy żółty ser. Następnie kładziemy kolejne płaty makaronu, zalewamy je sosem i znów posypujemy startym serem.
Ostatnią warstwą zapiekanki powinien być żółty ser.
 Tak przygotowaną lasagnę wstawiamy do piekarnika, zapiekamy ok 40 minut.

SMACZNEGO :)


21 lipca 2011

3 BIT

Kolejny pyszny przepis na coś bardzo słodkiego,który przesłała do nas Ewa ;) Dziękujemy ślicznie :)

(Przepis na blachę o wymiarach 21x26cm)

SKŁADNIKI:
- 60 herbatników
- puszka gotowej masy kajmakowej
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5l mleka
- 2 śnieżki
- 2/3 kostki masła (dałam margarynę Kasię)
- 200-300ml śmietanki 30 procentowej

PRZYGOTOWANIE:
Puszkę masy kajmakowej zanurzyć w ciepłej wodzie- ułatwi to wyłożenie masy na spód.
Budynie ugotować w 0,5l mleka z dodatkiem cukru.
Ostudzić i połączyć z masłem lub margaryną.
Masło i budynie muszą mieć taką samą temperaturę.
Śmietankę ubić ze śnieżkami.
Polewę robię z czekolady, którą rozpuszczam w rondelku, z dodatkiem mleka (troszeczkę) i margaryny ( jedna łyżka). 

UŁOŻENIE: 
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- bita śmietana
- herbatniki
- polewa czekoladowa

 Ciasto pochodzi ze strony http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

SMACZNEGO!

 

18 lipca 2011

OGÓRKI KISZONE


SKŁADNIKI:
- 2 kg malych ogorkow gruntowych (wybierajmy te mniejsze i jedrniejsze)
- przyprawy : czosnek, koper, korzen i lisc chrzanu
- sol kamienna niejodowana do przetworow

PRZYGOTOWANIE:
Ogorki dokladnie umyc, poodcinac koncowki i ulozyc dosc ciasno w wyparzonych sloikach, do ktorychy uprzednio wrzucamy dwa zabki pokrojonego na pol czosnku, niewielki korzen i lisc chrzanu. Na gore ogorkow ukladamy kilka lodyg swiezego kopru. Calasc zalac ciepla zalewa przygotowana w proporcji 1:1 tzn na litr wody jedna kopiasta lyzka soli kamiennej niejodowanej do przetworow. Sloiki dobrze zakrecic i odstawic w ciemne, cieple miejsce dnem do gory. Po trzech dniach powinnismy otrzymac pyszne ogorki malosolne. Gdy chcemy ogrorki zostawic do zakiszenia na zime, mozemy je zapasteryzowac w nagrzanym do 100°C piekarniku przez 30-40 min.
***Z podanej ilosci ogorkow wyszlo mi 5 sloi 0,5 litrowych + jeden mniejszy, do czego uzylam 2,5 l zalew przygotowanej z 2,5 l wody wymieszanej z 2,5 kopiastymi lyzkami soli kamiennej

12 lipca 2011

PIECZEŃ RZYMSKA

Na pewno każdy o takiej pieczeni słyszał i ja również słyszałam,a nawet zdarzyło mi się jadać,bo moja mama taką robiła,ale gdzieś mi wyleciała z głowy i przypomniała mi się dopiero teraz więc od razu postanowiłam ją zrobić :)
I myślę,że jak na pierwszy raz to wyszła mi bardzo smaczna :)
I na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole :)

SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa mielonego (wedle uznania :)
- 2 cebule
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 jajka surowe
- 3 ząbki czosnku
- bułka tarta
- ok 2 łyżek suszonej pieruszki
- sól i pieprz

Ja od siebie dodałam jeszcze paprykę czerwoną i ogórka konserwowego dla urozmaicenia :)

PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa dodajemy sól,pieprz,pietruszkę,przeciśnięty przez praskę czosnek,2 jajka,pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz bułkę tartą (ewentualnie pokrojoną paprykę) i wszystko dokładnie mieszamy.
Połowę masy wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy do keksu.Wzdłuż układamy ugotowane jajka (można tez dodać kilka ogóreczków konserwowych). Na wierzch nakladamy drugą połowę masy i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
na początek mięso warto przykryć folią aluminiową,żeby nie spiekło się za bardzo z wierzchu.Po około połowie czasu można zdjąć folię.

SMACZNEGO :)


11 lipca 2011

DIP CZOSNKOWY

Ten dip robię bardzo często,bo czosnek to my uwielbiamy (szkoda,że potem tak nieładnie z buzi pachnie :P:P )
Idealnie nadaje się do kanapek,ale i tak najlepszy jest do
>> ESKALOPEK <<

SKŁADNIKI:
- 1 jogurt naturalny
- łyżka ketchupu 
- ok 5-6 łyżek majonezu
- ok 5-6 ząbków czosnku
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE: 
Jogurt,ketchup i majonez wlewamy do miski i mieszamy.Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany.Wsypujemy trochę bazylii i oregano i doprawiamy na koniec solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)

4 lipca 2011

ZUPA JARZYNOWA

Dzis na obiad pyszna i zdrowa zupa jarzynowa:)

SKŁADNIKI:
- ok 2 litrów wody
- kości do nagotowania
- włoszczyzna
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 mały kalafior
- 30 dag fasolki szparagowej
- kalarepa
- 4 młode marchewki
- kilka ziemniaków
- koperek
- przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Obgotowujemy kości, kapustę szatkujemy, kalafior dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki, kalarepę ścieramy na tarce na dużych oczkach, fasolkę kroimy na małe kawałki. gdy kości zmiękną, wyciągamy je z wody i wkładamy włoszczyznę i resztę warzyw. Obieramy mięso i gdy warzywa są już miękkie wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy do smaku przyprawami według uznania, posypujemy koperkiem.


SMACZNEGO!

3 lipca 2011

SEROWE WĘŻE

SKŁADNIKI:
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 25g margaryny
- 75 g drobno utartego białego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- rodzynki

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszaj mąkę z salą, dodaj margarynę i ugnieć na niejednolita masę. Odłóż na spodek trochę sera a resztę dodaj do masy. Wymieszaj. Jedną łyżkę mleka dodaj do ciasta i wymieszaj a następnie ciasto rozwałkuj na grubość małego palca. Drugą łyżkę mleka wlej do kubka wraz z jednym jajkiem i dokładnie wymieszaj. Uformuj z ciasta węże, posmaruj je mlekiem z jajem i posyp po wierzchu serem. Z rodzynek zrób oczka i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez 8-10 minut :)
I gotowe!

SMACZNEGO!!!

2 lipca 2011

SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA

Kolejny przepis nadesłany do nas przez Ewe :)

Suróweczka z marchwi i jabłka - pyszny dodatek do obiadku :)

SKŁADNIKI:
- 2 duże marchewki
- 2 duże jabłka
- śmietana
- cukier

PRZYGOTOWANIE:
Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku cukrem.

SMACZNEGO :)




Przyciski Listonic