28 stycznia 2011

SAŁATKA Z TORTELLINI

Na blogu naszej koleżanki Tinki znalazłam dziś przepis na sałatkę z tortellini, skorzystałam z okazji, zapytałam o pozwolenie i tadam oto i przepis:

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie tortellini z mięsem ( kupowałam w Tesco, w Biedronce też jest)
- 1 czerwona papryka
- 1/2 ogórka zielonego albo korniszony
- szczypiorek
- 20dkg.szynki w kawałku ( Babuni albo inna, ja robiłam ze schabu wędzonego z ''biedronki'')
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg.etykiety, wszystko pokroić w kostkę, dodać majonez, przyprawić i wymieszać.
Gotowe :)
Szynkę można zastąpić piersią z kurczaka wszystko wedle upodobania ;)

Tince dziękuję za udostępnienie przepisu, a wszystkim życzę SMACZNEGO:)

22 stycznia 2011

KLOPSIKI Z SEREM FETA

Uwielbiam fetę i najchetniej wyjadałabym ją prosto z opakowania,ale czasem warto dodać ją do jakiegoś dania :)

SKŁADNIKI:
- 50 dag mięsa mielonego (ja najbardziej lubie z indyka)
- jajko
- 1 duża cebula lub 2 małe
- czosnek (świeży lub mielony)
- bułka tarta
- sól i pieprz
- ser feta
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę pokroić w kosteczkę.Jeśli mamy czosnek świeży - posiekać lub przecisnąć przez praskę 3-4 ząbki.Mielone wyrobić z jajkiem,cebulą i bulką tartą,dożucić czosnek.Przeprawić solą i pieprzem i dokłdnie wymieszać.
Fete pokroić w większą kostkę.
Uformować klopsiki wkładając w ich środek kawałki sera.Gotowe obtoczyć w tartej bułce i usmażyc.

SMACZNEGO :)




20 stycznia 2011

PANIEROWANA BRUKSELKA

Jestem miłośniczką brukselki, mogłabym jeść ją właściwie codziennie, a, żeby nie było nudno to próbuje czegoś innego, niż tylko gotowania. Tym sposobem wpadłam na pomysł brukselki panierowanej:)

SKŁADNIKI:
- świeża lub mrożona brukselka
- jajko
- bułka tarta (ja użyłam takiej z dodatkiem papryki)
- przyprawy (sól, pierz, czosnek, cebulka)

PRZYGOTOWANIE:
Brukselkę lekko podgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, czekamy aż ostygnie.(Brukselka nie może być rozgotowana, najlepsza jest taka półmiękka) Jajko rozbijamy z przyprawami, ostudzone kapustki panierujemy w jajku, nastepnie w bułce tartej. Smażymy na małej ilości tłuszczu do uzyskania złotobrązowego koloru.


SMACZNEGO :)

19 stycznia 2011

CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

Pyszne ciacho upieczone wczoraj na imieninki mojego męża :)


SKŁADNIKI
- pół kostki masła,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jaja,
- szklanka cukru,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- tłuszcz i bułka tarta lub specjalny pergamin do formy.


PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180˚C i przygotuj dowolną formę. W rondelku ustawionym na bardzo małym ogniu podgrzej kakao i masło, mieszając składniki do chwili uzyskania jednolitej masy, po czym od razu odstaw ją do przygaśnięcia (najlepiej najpierw zupełnie roztopić masło po czym stopniowo dodawać kakao).
W misce ubijaj jaja z cukrem, dodaj masę czekoladową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Na koniec wrzuć orzechy.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika :)

SMACZNEGO!!!

18 stycznia 2011

BISZKOPT Z MAKIEM

CIASTO
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
- 11/2 szklanka maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 masło


PRZYGOTOWANIE
Białko ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka i mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Piec.
Mak zalać wrząca wodą, po 20 min. zagotować i wystudzić. Odcedzić i 2 razy zemleć w maszynce. Połączyć z jajami, cukrem i mąką. Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą i gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Wierzch ciasta polać polewą.

SMACZNEGO!!! 

13 stycznia 2011

SOS PIECZARKOWY

Pieczarki to moje ulubione grzybki dlatego ten sosik uwielbiam :)

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg pieczarek
- odrobina oleju
- trochę vegety
- śmietana
- mąka
- sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić na patelnie z malą iloscią oleju i smażyć aż puszczą wodę.Następnie przełozyć je do garnka,zalać gorącą wodą (ilość zależy od tego ile chcemy sosu,choć i tak sporo wody się wygotuje).Przyprawić vegetą,solą i pieprzem i gotować do zmiękniecia pieczarek.
Do pół szklanki śmietany dodać 2 łyzki mąki i zaklepać sosik.Zagotować i gotowe :)

My ten sos mielismy na dwa dni,pierwszego dnia jedliśmy z ryżem,drugiego z ziemniaczkami,ale smakuje również z makaronem ;)

SMACZNEGO :)



10 stycznia 2011

ZUPA CEBULOWA

Nie miałam siły wyjść z domu na zakupy, a chciałam zjeść ciepłą zupę, tyle tylko, że w domu oprócz cebuli nie miałam nic, co by się na zupę nadawało. Dlatego też powstała pierwsza w moim życiu zupa cebulowa:) Może nie jest idealna, ale bardzo smaczna.

SKŁADNIKI:
- 6-8 średnich cebul
- dwie kostki rosołowe, najlepiej wołowe
- masło do zeszklenia cebuli
- dwie łyżki mąki
- przyprawy do smaku
- opcjonalnie grzanki i starty żółty ser. Ja miałam ser w plasterkach i do zupy zrobiłam sobie po prostu tosta z żółtym serem:)

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut.Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa zasypujemy ją mąką, dodajemy wcześniej przygotowany wywar z kostek rosołowych i przyprawy do smaku.Gotujemy następne 15 minut.
Gotową zupę wlewamy do miseczki i podajemy z wcześniej przygotowanym tostem z żółtym serem. Tosty/grzanki można również zapiec w piekarniku i włożyć bezpośrednio do zupy.



SMACZNEGO:)

6 stycznia 2011

ŚWIĄTECZNIK



Takie typowo Bożonarodzeniowe ciacho. Na przyszły rok będzie jak znalazł!


SKŁADNIKI
- 30dag mąki
- 30dag cukru
- 6 jajek
- 20dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1kg jabłek

 NA KREM

- 1/2 l śmietanki kremowej lub tortowej
- 2 łyżki cukru pudru

- polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier i żółtka utrzyj na jednolitą, puszysta masę, a z białek ubij sztywna piane. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy i połącz z pianą. Do formy natłuszczonej i wysypanej bułka tartą przełóż połowę przygotowanego ciasta i równo je rozsmaruj. Pozostałe ciasto dokładnie wymieszaj z mlekiem  i kakao po czym wyłóż na białe ciasto. Na wierzchu poukładaj ćwiartki jabłek. Brytfankę wstaw do gorącego piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem a następnie rozsmaruj na wystudzonym placku. Udekoruj polewą.

SMACZNEGO! 

 

4 stycznia 2011

NALEŚNIKI Z GRUSZKAMI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

SKŁADNIKI
- szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 2 szklanki mleka,
- cukier waniliowy ,
- dwie gruszki,
- polewa czekoladowa,
-oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Z jajka, mąki, mleka i cukru waniliowego przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśnikowy na oliwie i czekamy aż ostygną. Obieramy ze skóry gruszki i kroimy je na małe kawałki. Kawałki układamy na naleśniku i zawijamy go w rulon. Tak przygotowane naleśniki odgrzewamy na patelni bez dodatku tłuszczu, lub odgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Całość polewamy polewą czekoladową.



SMACZNEGO :)
 

Przyciski Listonic