30 października 2010

MUFFINKI Z DUSZKAMI

Skoro jutro Halloween to jeszcze jeden "straszny" przepisik :)

SKŁADNIKI DO MUFFIN::
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kg mąki
- 3 jajaka
- 1 szklanka maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 40 dag cukru
- papierowe foremki

SKŁADNIKI DO DUSZKÓW:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru

SKŁADNIKI DO POLEWY CZEKOLADOWEJ
- 2 łyżki cukru pudru
- 2łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE MUFFIN:
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni. Najpierw dokładnie ucierać jajka z cukrem na gładka masę. Masło roztopić na parze i po przestygnięciu dodać do utartej masy. Miksując stopniowo dodawać maślankę a następnie proszek do pieczenia i sodę. No koniec dodać mąkę. Po dokładnym zmiksowaniu napełniać papierowe foremki. Ja nie posiadam formy do której te papierowe osłonki się wkłada więc nalewałam nieco mniej ciasta (mniej więcej do połowy) i układałam je w dużej prostokątnej brytfance. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20min.

PRZYGOTOWANIE DUSZKÓW:
Jajko utrzeć ze szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie na sreberku tworzyć łyżeczką niewielkie łezki i patyczkiem lub wykałaczką zrobić rączki.

Zapiekać na bardzo wolnym ogniu.

WYKOŃCZENIE:
Cukier puder i kakao rozmieszać z dwoma łyżkami wrzątku na gładką masę. Tak przygotowaną polewą ozdobić duszki. W przepisie polewa służyła również do tego, by duszki przyklejać do muffin, ale muszę się przyznać mnie to zupełnie nie wychodziło. Zatem, część polewy kładłam na muffinki a duszki delikatnie w nie wbijałam by stały :)

SMACZNEGO!!!

29 października 2010

DROŻDŻOWE PASZTECIKI

Tym razem otrzymałyśmy pyszny przepis od naszej blogowej koleżanki mamy-Ka. 
Dziękujemy :)

SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanki mleka
- opakowanie suszonych drożdży
- sól
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 50 dag kapusty
- 1 cebula
- pieprz
- 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z drożdżami, ciepłym mlekiem oraz cukrem, wbić 1 jajko. Następnie dodać masło i zagnieść ciasto. Odstawić i poczekać aż wyrośnie. W tym czasie oczyścić kapustę, wyciąć głąb i poszatkować liście. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości. Resztę jajek ugotować na twardo i obrane ze skorupki posiekać. Przestudzoną kapustę wymieszać z jajkami i przyprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na środek każdego z nich nałożyć farsz, rogi zawinąć do góry i zlepić.
Paszteciki posmarować roztrzepanymi żółtkami i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30 minut.

Farsz można też przygotować na inny sposób - zamiast jajek do kapusty trzeba dodać grzybów :)

SMACZNEGO!

28 października 2010

PROSTE CIASTECZKA NA HALLOWEEN!

Pamiętacie przepis na proste ciasteczka? Bo jeśli nie to warto kliknąć tu :) Ja dziś postanowiłam wykorzystać go do własnych celów. Sprawiłam, że te ciasteczka stały się typowymi ciasteczkami na Halloween! A jak to zrobić? To proste. Przepis jest dokładnie ten sam, dodatkowo potrzebujemy jedynie polewy czekoladowej i oliwy lub sreberka (jak kto woli). Po zrobieniu masy na ciasteczka polecam posmarować blachę pędzelkiem lub rozłożyć na niej sreberko i nakładać masę tak, by tworzyła różne kształty. Po upieczeniu polewą czekoladową dekorujemy ciasteczka :)

MIŁEJ ZABAWY I SMACZNEGO!!!

24 października 2010

RACUCHY

Mojemu dziecku zachciało się dziś placków więc dla odmiany zrobiłam jej dziś takie zwykłe placuszki racuszki :)

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mleko
- cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia wrzucamy do miski i miksujemy dodając stopniowo mleko do gęstości ( masa powinna przypominać gęstą śmietanę). Po dokładnym zmiksowaniu formować łyżką na patelni małe placuszki. Smażyć wolniutko na małym ogniu. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem i gotowe :)

Z podanych składników wychodzi około 25 placuszków :)

SMACZNEGO!

22 października 2010

RYŻ Z BIAŁYM,SŁODKIM SOSEM

SKŁADNIKI:
- ryż (wedle potrzeby)
- kurczak (ja daje zawsze udka :)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyzki cukru
- 1 mała cytryna lub pół dużej
- ok 5 dag rodzynek
- ewentualnie 1 jajko

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka ugotować w rosole ( ja rosół robie z kostek rosołowych :p ) Gdy mięso zmięknie wyjąć je,ostudzić i podzielić na małe kawałki.
W rondlu roztopić 2 łyżki masła (NIE RUMIENIĆ). Dodać 2 łyżki mąki,wymieszać (NIE RUMIENIĆ). Dodać 3 szklanki rosołu,rozrobić do jednolitej masy,dodać cukier i wycisnąć sok z cytryny.
Rodzynki zalać wrzątkiem,moczyć około 2 minut,odcedzić i wrzucić do gotującego się sosu.
Jeśli sos jest za rzadki dodać rozbełtane samo żółtko (rozbełtać żółtko, dodać odrobinę rosołu i wlać do sosu).
W między czasie ryż ugotować o wosolonej wodzie...
Ryż podawać z sosem i ugotowanym kurczakiem.

Smacznego :)



20 października 2010

PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKIEM

SKŁADNIKI:
- ok 5 ziemniaków (zależy jaką ilość placków chcecie)
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki mąki
- 1 duże jabłko
- cukier puder
- odrobina oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki i jabłko obrać,umyć i zetrzeć na tarce na najmniejszych lub średnich oczkach.
Dodać jajko,sól i mąkę - wszystko wymieszać.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go.Ciasto nakładać łyżką...
Gotowe placki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)



19 października 2010

ZIELONY KREM (ZUPA)

Kolejny pyszny przepis przeslany do nas przez Żanetkę :))))

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie kalafiora mrożonego,
- 1 opakowanie brokułów
- 500 ml mleka
- 1 l bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- pół bagietki lub bułki
- ser żółty

PRZYGOTOWANIE:
Kalafior gotujemy 5 min w osolonej wodzie i odcedzamy, do gotującego
bulionu wkładamy brokuł oraz kalafior. Gotujemy 20 min, po czym
wybieramy z garnka kilka najładniejszych różyczek, które wykorzystamy do
przybrania zupy.
Przygotowujemy zasmażkę : na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i
podsmażamy 1 łyżkę mąki. Dodajemy następnie zimne mleko i doprowadzamy
do wrzenia, po czym wlewamy do wywaru. Zupę gotujemy jeszcze przez kilka
minut, a na koniec miksujemy i doprawiamy.
Bagietkę kroimy na kromki, lub bułkę w plasterki, smarujemy masłem i
kładziemy ser. Zapiekamy je przez chwilę w piekarniku, aż ser się
roztopi. Zupę podajemy z grzankami, przybraną różyczkami kalafiora i
brokułu.

Przepis zaczerpnięty z gazetki z Biedronki :)



15 października 2010

POMYSŁ NA JEŻYKI Z RYŻEM I MARCHEWKĄ

Dzisiejszy przepis przysłała do nas Żaneta za co bardzo jej dziękujemy :)

Polecam to danie. Wcześniej robiłam pulpety w sosie pomidorowym z marchewką, Skusiliśmy się na jeżyki i polecam je z czystym sercem.
Troszkę udoskonaliłam przepis z opakowania.

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego
- 3 średnie marchewki ( lepiej zrobić więcej, a to co wydaje się już za dużo można wsypać do gotującego się sosu )
- 100 g ryży białego lub paraboli ( woreczek )
- 50 ml śmietanki 12 % ( dwie duże łyżki )
- 1 cebula ( średnia )
- 1 bułka zamoczona

PRZYGOTOWANIE:
Ryż zalać ( bez woreczka ) wrzącą wodą i odstawić na 10 min - pod przykryciem. Dobrze odcedzić.
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce lub wedle uznania, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem, ryżem i bułką, przyprawić.
Uformować pulpeciki ( mnie wychodzi 14 - 16 dużych pulpetów ).
Na patelni lekko przyrumienić pulpeciki z obu stron. Jeśli nie masz wysokiej patelni, pulpety przełożyć do garnka. Pomysł na... połącz z 400 ml wody i 50 ml śmietany. Zalać jeżyki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 40 min. Przemieszaj czasami, obróć pulpety.
Od razu zaznaczam, żeby kupić dwa opakowania, gdyż po ugotowaniu, sosu zostaje bardzo mało. Można również zrobić swój własny sos pomidorowy.
Danie jest syte i pyszne. Spokojnie 4 osoby się najedzą jak nie 5 :) Do tego pasują np. warzywa na patelnię, lub jakieś ulubione. Także piure i sałatka. Wedle uznania.
Smacznego!




14 października 2010

BABKA

Dziś dam Wam przepis na taką zwykłą, łatwą a jednocześnie bardzo smaczną babkę :)

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dwie wąskie brytfanki, wysmarować i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodawać po jednym jajku, a później stopniowo mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wyrobić i połowę wlać do jednej formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i dalej wyrabiać. Kakaowe ciasto wlać do drugiej formy. Wstawić do piekarnika, piec. około 30-45min.

SMACZNEGO!!!

10 października 2010

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA

Z przepisu naszej forumowej koleżanki Iris
Bardzo dziękujemy :)

No więc ja to zrobiłam tak:

SKŁADNIKI:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 3 jajka
- mąka
- przyprawy

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki czyścimy i także kroimy. Z białek ubijamy pianę, następnie dodajemy wcześniej przygotowane mięso, cebulę i pieczarki oraz żółtka. Całość mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku i  kilka łyżek mąki. Z gotowej masy smażymy kotleciki.

I tu się muszę przyznać, że na początku byłam strasznie niezdarna z tymi kotlecikami, ale grunt to wyczucie i ostatnie były już całkiem ładne :) Mój mąż jadł z ziemniaczkami ja z ryżem i oboje stwierdziliśmy, że są pyszne!!! Oczywiście plus surówka :)

SMACZNEGO!!!

8 października 2010

PLACEK BEZ TŁUSZCZU

Pora na placek bez tłuszczu z owocem ( w moim przypadku z jabłkami) - szybki, smaczny, na ciepło i na zimno :) Niezastąpiony w przypadku niezapowiedzianych gości :)

SKŁADNIKI:
(na tortownicę)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1.5 szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok kilograma jabłek (w zależności, czy chcemy mieć więcej owocu, czy więcej ciasta ilość modyfikujemy)
Robiąc placek na blaszce do pieczenia bierzemy podwójną porcję wymienionych składników.

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę kroimy na plasterki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy kawałki jabłek, całość mieszamy i wylewamy na uprzednio wysmarowaną i wysypaną bułka tarta blachę/tortownicę. Pieczemy około 40 min w temperaturze 200 stopni.
Po wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Ciasto doskonale smakuje z bita śmietaną :)

SMACZNEGO :)

7 października 2010

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Dziś u mnie na obiad bardzo łatwe i proste klopsiki :)

SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyzeczki ostrej papryki
- 1 szklanka bulionu
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól,pieprz
- natka pietruszki
- olej

PRZYGOTOWANIE:
Cebule pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z odrobiną oleju,smazyć aż sie zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić kulki,obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju.
W garnku zagotować bulion (ja robię go z kostek rosołowych i wody :) i przełżyć do niego usmażone klopsiki.Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Smacznego :)



5 października 2010

W - Z

Ciacho, które uwielbia mój mąż :)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 1 łyżeczka sody
- mleko

SKŁADNIKI NA KREM:
- 1 i 1/2 małego masła roślinnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 serki homogenizowane

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 1/4 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakaa
- 4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować prostokątną formę: wysmarować i posypać bułką tartą, oraz nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce dodając po trochu mleka. Masa nie może być zbita tylko musi łatwo przelać się do formy. Następnie wlewany do formy i pieczemy (około 40-45 minut).

Masło i cukier miksujemy na gładką masę dodając pomału serki homogenizowane. Bardzo dokładnie miksujemy. Po zakończeniu część kremu odkładamy do dekoracji ciasta.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta wyjmujemy je z formy i przekrawamy wzdłuż na dwa placki.  Jeden z nich przenosimy ponownie do formy, następnie nakładamy cały krem, który przygotowaliśmy wcześniej i na wierzch kładziemy drugi placek. Formę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

W garnuszku topimy 1/4 margaryny z dodatkiem cukru kakaa i mleka. Zagotowujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Gdy się przestudzi należy wyjąć ciasto z lodówki i polać. Teraz można już przybierać ciasto pozostawionym kremem wg. uznania. Następnie znów wkładamy ciasto do lodówki.

Ciasto jest najlepsze do jedzenia na drugi dzień, ponieważ wtedy krem już odpowiednio skleił obie części ciasta i nie będzie nam się ono rozsypywało :)

SMACZNEGO!

4 października 2010

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

Dzisiaj moja ulubiona zapiekanka :)
Zrobienie jej nie wymaga kompletnie żadnych zdolności kulinarnych i zajmuje naprawdę niewiele czasu,a to uwielbiam :)))) I najważniejsze,że jest bardzo smaczna :)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie makaronu (ja zawsze używam świderki)
- kilka parówek (4-5)
- 2 cebule
- 1-2 papryki
- 2 pomidory
- ok 20 dag sera
- jogurt naturalny
- sól,pieprz
- ketchup

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente.
Parówki pokroić w cienkie plasterki.Pomidory,paprykę i cebulę w kostkę.
Cebule i paprykę podsmażyć na patelni.
Makaron wymieszać z kilkoma łyżkami ketchupu.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę makaronu,następnie podsmażoną paprykę i cebulę,posypać sola i pieprzem,następnie parówki,pomidor,ketchup oraz pozostałą część makaronu.Na wierzch wylać jogurt,jeszcze raz posolić i popieprzyć i posypać serem.
Piec w 180 stopniach około 20 minut do rozpuszczenia sera.





Przyciski Listonic