30 września 2010

GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM

Dzisiaj przepis na pyszne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. Od rana stałam w kuchni, a po całym mieszkaniu roznoszą się z kuchni smakowite zapachy, aż ślinka cieknie :)
SKŁADNIKI:
1) na gołąbki:
- duża główka białek kapusty
- 2 cebule
- dwa woreczki ryżu
- 1.30 kg mięsa mielonego ( ja robię zawsze mieszane, połowa drobiowego, połowa wieprzowego)
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek i inne według uznania.
- kostka rosołowa
2) na sos pomidorowy:
- słoik koncentratu pomidorowego
- cebula
- 2 łyżki masła/margaryny
- śmietana

PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy na sypko, czekamy aż ostygnie. Kapustę blanszujemy w gorącej wodzie, po czym oddzielamy kolejne liście, wycinamy głąb (nerw) i studzimy je. *zewnętrzne liście i te całkiem ze środka zostawiamy, posłużą nam do wyłożenia spodu naczynia żaroodpornego/garnka i nakrycia gołąbków).Cebulę obieramy i lekko rumienimy na masełku. Następnie mieszamy ostudzony ryz z mięsem mielonym, jajkiem, cebula i przyprawami. I mamy gotowy przepyszny farsz:)
Pora na zwijanie: farsz najlepiej nałozyc na środku liścia, nie za dużo, żeby mozna było gołąbki dobrze zawinąć, ale tez nie za mało, w końcu musimy go tez troszkę czuć. Następnie zaginamy górę i dół liścia tak, by troszkę przykryły farsz, na koniec boki i rolujemy liść. Całość można wzmocnić nitką, albo wykałaczką, żeby gołąbki nie rozpadły się w trakcie duszenia.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi nam liśćmi, układamy na nich równo i ciasno gołąbki, najlepiej zawinięciem do dołu. Wszystko zalewamy bulionem z kostki rosołowej i przykrywami resztkami liści, żeby nam się nie spaliły. Dusimy około 1. 1.5 godziny.
Sos:w garnuszku rozpuszczamy masło/margarynę, rumienimy na nim obrana i pokrojona na drobne kawałki cebulkę. Dodajemy przecier pomidoroway i wszystko dobrze mieszamy. Zaciągamy śmietana, przyprawiamy do smaku.Na koniec do sosu możemy dodać troszkę wywaru z gotowych gołąbków.

Smacznego:)

P.S My pochłaniamy w domu gołąbki w ilościach hurtowych, bardzo często wychodzi nam ich nawet ponad 30. Jeśli maja być na jeden, czy dwa obiady należy odpowiednio zmniejszyć ilość ryżu i mięsa mielonego.

29 września 2010

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

Jeszcze cieplutki post, bo właśnie zdążyliśmy skonsumować to danie :)

SKŁADNIKI:
- paczka makaronu
- wędlina (może to być kilka parówek, trochę kiełbasy, boczku wg. uznania)
- 1 mrożonka warzywna
- 2 jajka
- śmietana
- odrobinę masła bądź margaryny

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. 
Makaron ugotować tak, by był lekko twardy, ostudzić, przełożyć do miski.
Wędlinę pokroić na kawałki, obsmażyć tak by się nie przypaliła, zdjąć z patelni i dołożyć do makaronu.
Mrożonkę poddusić na patelni i również dołożyć do makaronu i wędliny.
Wszystko razem wymieszać a następnie przełożyć do wcześniej wysmarowanego masełkiem żaroodpornego naczynia. Jajka utrzeć ze śmietaną i wyrobioną masą zalać potrawę. 
Piec do czasu aż masa jajeczna się zetnie.

SMACZNEGO!

28 września 2010

SMAKOWITY DESER

Czyli proste i szybkie ciacho dla każdego :)

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2-3 łyżki stołowe marmolady,
- 2-3 łyżki stołowe kakao,
- 4 jajka,
- 0,5 dużego lub 1 mały proszek do pieczenia,
- mleko

PRZYGOTOWANIE:
Wysmarować tortownicę i posypać bułką tartą. Z białek ubić sztywną pianę. Wszystkie pozostałe składniki miksować, dolewając stopniowo mleko do gęstości (około 1 szklanki). Połączyć z pianą, piec w piekarniku o temp. 180 stopni przez około 35-40 min. 

Na koniec warto polać ciasto polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!


27 września 2010

BRZOSKWINIOWY TORT URODZINOWY

Ogólnie nie jestem zwolenniczką tortów z alkoholem, ale to oczywiście rzecz gustu. Ten będzie na 100% bezalkoholowy, bo robiłam go na trzecie urodzinki mojej córki. Może nie jest piękny, bo cukiernikiem nie jestem, ale za to gwarantuję, że jest bardzo smaczny :)

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

SKŁADNIKI NA KREM:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 kostki margaryny

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- puszka brzoskwiń
- wiórki kokosowe
- ewentualne ozdoby

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
Przygotować dużą tortownicę (27cm): wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, następnie dodawać pozostałe składniki dokładnie mieszając. Piekarnik musi być nagrzany do temp. 180 stopni. Pieczemy. Po 15 minutach należy nieco zmniejszyć temperaturę i piec przez następne 30 minut.



PRZYGOTOWANIE KREMU:
Ja zawsze najpierw parzę jajka, by potem nie okazało się, że rozsiewam salmonellę :) Czyli w rondelku gotuję wodę. Następnie jajko wkładam łyżką do wrzątku, liczę do pięciu i wyjmuję. Tak robię z każdym jajkiem. Następnie masło i cukier dokładnie miksujemy na gładką masę. Potem stopniowo dodajemy jajka nadal miksując. Krem powinien być gęsty i sztywny.

ROBIMY TORT:
Najpierw otwieramy puszkę brzoskwiń, wyjmujemy owoce i odsączamy je na sitku. Sok, który pozostaje w puszce wykorzystujemy jako poncz. Dolewam do niego wodę i ewentualnie dosładzam, gdyby okazał się za mało słodki. Następnie przekrawamy biszkopt na trzy części. Pierwszą przenosimy na paterę i polewamy łyżką delikatnie przygotowanym wcześniej ponczem. Wcześniej przygotowany krem dzielimy na trzy części i pierwszą kładziemy na biszkopt, posypujemy ją wiórkami kokosowymi i układamy brzoskwinie pokrojone w półksiężyce. 


Na wierzchu kładziemy drugą część biszkoptu i ponownie zwilżamy ponczem, kładziemy warstwę kremu, wiórki kokosowe i brzoskwinie. Ostatnią warstwę najpierw musimy zwilżyć ponczem a dopiero nakładamy na wierzch tortu. Gdy jest już wszystko cały tort dekorujemy kremem. Zwykle zostaje go jeszcze by nałożyć do szprycy. Można nim robić napisy, kwiatuszki i co kto lubi. W sklepach dostępne jest jeszcze wiele przeróżnych dekoracji, które dla takich laików jak ja są doskonałe, ale niestety nie należą do najtańszych. Ja bardzo gorąco polecam perełki cukrowe. Wyglądają na torcie prześlicznie. A jeśli chcecie pięknie udekorować tort dla dziecka a nie zrujnować się przy tym polecam... żelki! Obecnie można dostać przeróżne kształty i kolory. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Są smaczne, zdrowe, nie drogie :)


Tort ten jest równie smaczny z ananasem, ale niestety ananas ma to do siebie, że jest twardy i albo trzeba go bardzo drobno pokroić, albo liczyć się z tym, że krojenie tortu nie będzie najłatwiejszym zadaniem na imprezie :D

SMACZNEGO!!!

26 września 2010

SPAGHETTI

Makarony to coś co uwielbiam,dlatego goszczą one u mnie na talerzu dość często :)
Dziś a'la spaghetti :) A różni się tylko tym,że zamiast nitek wole świderki :)

SKŁADNIKI:
- 400g mięsa mielonego ( ja kupuje zawsze mielone z indyka z biedronki )
- sos pomidorowy ( używam również Aspiro z biedronki )
- ser ( w kawałku )
- makaron ( dowolny )
- sól,pieprz,olej

PRZYGOTOWANIE:
- na głęboką patelnie wlewamy odrobinę oleju,wkładamy mięso i "dziobiemy" je na kawałeczki,przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż się zarumieni
- kiedy mięso będzie gotowe,zlewamy z patelni olej i wodę,którą puściło mielone,a następnie dodajemy sos i zagotowujemy
- w tym samym czasie wstawiamy makaron
- trzemy ser
- wykładamy na talerz makaron,posypujemy serem i polewamy to gorącym sosem

24 września 2010

MAKARON Z PESTO

Dzisiaj na obiadek zaserwowałam makaron z domowej roboty pesto - pychota:)

SKŁADNIKI:
- świeża lub mrożona bazylia (ja robię w miarę możliwości ze świeżej, dużo lepiej smakuje)
- 12 łyżek oliwy z oliwek
- 40-50 orzeszków piniowych
- 4 ząbki czosnku
- garstka startego parmezanu
- makaron ( spaghetti/penne)

PRZYGOTOWANIE:
- bazylię (listki), czosnek i orzeszki miksujemy robotem kuchennym, lub blenderem, dodajemy oliwę z oliwek, starty ser i parę łyżek osolonej wody ( z ugotowanego makaronu ). Można doprawić do smaku solą i pieprzem :)

P.S Orzeszki można troszkę podpiec na patelni:)

SMACZNEGO :)


23 września 2010

PROSTE CIASTECZKA

To chyba najprostsze ciasteczka o jakich w zyciu słyszałam :P
Co prawda kształt ich zostawia dużo do życzenia,ale za to jakie smakowite :)

SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- szkalanka cukru
- szklanka mąki (zwykłej pszennej)
- cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE:
- jajka ucieramy z cukrem,stopniowo dodajemy mąki,a na koniec cukier waniliowy
- nakładamy łyzeczką na blachę wysmarowaną tłuszczem i do piekarnika na około 10 minut  w temperaturze 170 stopni


   

RYŻ Z KURCZAKIEM W SOSIE CHIŃSKIM

Bardzo łatwy i tani obiadek :)

SKŁADNIKI:
- 2 udka z kurczaka
- sos chiński (Aspiro z biedronki) :)))
- ryż (wedle potrzeb)

PRZYGOTOWANIE:
- udka upiec w piekarniku,później obskubać z nich mięsko i na patelnie :)
- sos dodać do mięska i podgotować
- ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu :p

I tyle :) naprawdę zero filozofii,dla mnie to najważniejsze bo osobiście nie nadaje się do skomplikowanych dań :P





Przyciski Listonic